Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er lettvinte greier! Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig når man baker grovt - men det er meg.

Det finnes haugevis av oppskrifter på eltefrie rundstykker, så det er mange å la seg inspirere av. Ofte tar jeg litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapene, slik at jeg slipper å handle inn en melsort eller frø jeg ellers bruker lite av. Men jeg holder meg gjerne til den samme fordelingen mellom fint og grovt mel.

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner
16 stk

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet. Rør godt sammen til du får en nokså klissete deig - denne er mer klissete enn en vanlig gjærdeig. La deigen stå å heve under plast eller kjøkkenhåndkle i minst 6 timer, over natten for eksempel.

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner. Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt som de litt penere (også går det litt fortere). Stek rundstykkene på 200 grader over- og undervarme midt i ovnen i ca. 20 minutter. Er du i tvil om de er ferdige så dunker du med en finger under et rundstykke og hører etter en hul lyd som forteller at det er gjennomstekt.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst. Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov.

Et lite tips, sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her hvis du lurer på hvor grov baksten din egentlig er. Mine rundstykker ender opp på 76 % :)