Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Nøtteblanding og nøttesnakk

Man har alltid fått høre at nøtter er sunt, og visst er det det! Likevel er det fort gjort å bli litt "redd" for nøtter. Det er snakk om mye fett og mange kalorier, men ikke la det være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har lite mettet fett og mye en- og flerumenttet fett. Dette fettet er i all hovedsak bra for helsa og hjertet vårt. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer. Akkurat hvor mye protein, hvilke næringsstoffer og hvilke fettsyrer avhenger av hvilken type nøtt.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med alt annet av mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg lengre mett og automatisk spise mindre av andre ting. Jeg syns det er verdt å ofre et knekkebrød med ost for en liten neve smakfulle og knasende nøtter iblant :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding, inspirasjonen er uansett hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
2 ts smør eller plantemargarin
Ei klype salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå et par minutter å godgjøre seg. Ha nøttemiksen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Smaken blir nok aller best med smør, men vil du spare litt på det mettede fettet fungerer det veldig fint med en plantemargarin også. Det er litt farlig å ha denne fristende nøtteblandingen stående, men en liten porsjon om dagen er altså helt innafor!