Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter og tips om kosthold 

Julefudge med sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows

Det hender jeg prøver å "forsunne" mat med mye sukker og fett - det er ikke tilfellet her ;) Dette snadderet er slettes ikke forbeholdt julen, men alt som lages på denne tiden må det nesten settes "jule-" foran, eller?

Inspirasjonen er hentet fra bloggen Kvardagsmat og kalles Rocky Road Fudge. Kort fortalt er det sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows i ei herlig blanding! Jeg halverte oppskrifta og tilpassa littegrann etter hva og hvor mye jeg hadde av de forskjellige ingrediensene.

julefudge3forweb.jpg

Rocky Road Fudge med marsipan, nøtter og marshmallows

200 gram eller ca 1/2 boks søt, kondensert melk (ikke vikingmelk)
1 ss smør
200 gram mørk sjokolade
0,5 ts vaniljesukker
75 gram marsipan*
90 gram nøtter - jeg brukte valnøtt, cashew og pistasj
50 gram mini-marshmallows eller 9-10 store klippet i mindre biter

*Kjøp marsipan eller lag selv. Jeg lagde av 250 gram skoldede, finmalte mandler, 250-300 gram melis og en eggehvite - og sitter igjen med en god del ekstra marsipan som skal brukes til annet julegodteri. Vil du ha sukkerfri marsipan kan du prøve deg fram med alternativ søtning som sukrinmelis eller ta en kikk på min noe omtrentlige oppskrift på påskemarsipan.

julefudge2forweb2.jpg

Framgangsmåte:

  • Kle ei brødform eller tilsvarende med bakepapir
  • Grovhakk sjokoladen, hakk nøtter, del marsipan i små biter og klipp eventuelt opp marshmallows
  • Kok opp vann i ei gryte og sett over en bolle som tåler varme. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet
  • Skru ned varmen og ha søt, kondensert melk i bollen sammen med smør. Rør innimellom til smøret er smeltet.
  • Ha deretter i den hakkede sjokolade sammen med vaniljesukkeret og rør til sjokoladen er smeltet
  • Ta bollen vekk fra gryta og vend inn nøtter, marsipan og marshmallows.
  • Ha blandingen over i form og sett den kaldt noen få timer før du deler i mindre biter.

Jeg brukte ei standard brødform men fylte den bare 2/3 i lengden for å få litt høyde på fudgen.

julefudge3forweb.jpg

Dette er enkelt og gøy å lage, og kan varieres i det uendelige. Kanskje må det testes en variant med salte peanøtter og biter av fløtekaramell før jula er omme? Eller kanskje med bringebærtopper? Farlig godt er det i hvert fall, så vær forberedt på viljestyrketrening hvis du lager disse! Eller sørg for å ha mange som kan hjelpe deg å spise opp ;)