Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Julefudge med sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows

For en gangs skyld deler jeg en oppskrift som ikke er sunn eller forsøkt gjort sunnere på noen måte. Jeg lager nemlig sånt også ;) Dette snadderet er slettes ikke forbeholdt julen, men alt som lages på denne tiden må det nesten settes "jule-" foran, eller?

Oppskriften er hentet fra bloggen Kvardagsmat og kalles Rocky Road Fudge. Kort fortalt er det sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows i ei herlig blanding! Jeg halverte oppskrifta og tilpassa littegrann etter hva og hvor mye jeg hadde av de forskjellige ingrediensene.

Rocky Road Fudge med marsipan, nøtter og marshmallows

200 gram eller ca 1/2 boks søt, kondensert melk*
1 ss smør
200 gram mørk sjokolade
0,5 ts vaniljesukker
75 gram marsipan**
90 gram nøtter - jeg brukte valnøtt, cashew og pistasj
50 gram mini-marshmallows eller 9-10 store klippet i mindre biter

*Søt, kondensert melk finner du i bakehylla i dagligvarebutikker med litt ok utvalg. Ikke ta feil av vikingmelk og søt, kondensert melk - vikingmelken er også kondensert men ikke søtet.

**Kjøp marsipan eller lag selv. Jeg lagde av 250 gram skoldede, finmalte mandler, 250-300 gram melis og en eggehvite - og sitter igjen med en god del ekstra marsipan som skal brukes til annet julegodteri. Vil du ha sukkerfri marsipan kan du prøve deg fram med alternativ søtning som sukrinmelis eller ta en kikk på min noe omtrentlige oppskrift på påskemarsipan.

Framgangsmåte:

Kle ei brødform eller tilsvarende med bakepapir og gjør klar de ulike ingrediensene; Grovhakk sjokoladen, hakk nøtter, del marsipan i små biter og klipp eventuelt opp marshmallows. 

Kok opp vann i ei gryte og sett over en bolle som tåler varme. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet. Skru ned varmen og ha søt, kondensert melk i bollen sammen med smør. Rør innimellom til smøret er smeltet. Ha deretter i den hakkede sjokolade sammen med vaniljesukkeret og rør til sjokoladen er smeltet. Ta bollen vekk fra gryta og vend inn nøtter, marsipan og marshmallows.

Ha blandingen over i form og sett den kaldt noen få timer før du deler i mindre biter. Jeg brukte ei standard brødform men fylte den bare omtrent 2/3 i lengden for å få litt høyde på fudgen.

Dette er enkelt og gøy å lage, og kan varieres i det uendelige. Kanskje må det testes en variant med salte peanøtter og biter av fløtekaramell før jula er omme? Eller kanskje med bringebærtopper? Farlig godt er det i hvert fall, så vær forberedt på viljestyrketrening hvis du lager disse! Eller sørg for å ha mange som kan hjelpe deg å spise opp ;)