Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter og tips om kosthold 

Komper

En av mine absolutte favorittmiddager er komper. Da snakker jeg skikkelige sørlandskomper, ikke noe raspeball med fårekjøtt og kålrabistappe her i gården. Komper er kanskje ikke spesielt sunt, men til gjengjeld er det såpass godt at det ville vært en skam å la være og unne seg det en sjelden gang! 

Det er også fullt mulig å gjøre kompene sunnere. Komper er stort sett bare potet, hvetemel og lettsaltet sideflesk, men ved å for eksempel servere grønnsaker ved siden av eller bruke renere kjøtt får du et sunnere måltid.

Hvetemel kan også enkelt byttes ut for å gjøre kompene glutenfrie. Jeg bruker havremel (eller finmalte havregryn) i kompene mine, og det ødelegger absolutt ingenting for den gode smaken. Havre er naturlig glutenfritt men kan likevel bli forurenset av kornsorter med gluten under behandling og pakking. Velg derfor havre som er merket glutenfri hvis du lager disse kompene til noen med cøliaki.

Komper
(4 stk - nok til 2 glupske voksne)

1,5 kg poteter (avhengig av hvor mye vann det er i dem - dette var nypoteter med mye vann)
Havremel, begynn med 0,5-1 dl
2-3 ts salt
Lettsaltet sideflesk
Timian

Skrell potetene, kutt dem i biter og kjør dem gjennom ei kjøttkvern eller bruk en foodprosessor med kutteskiver. Jeg tok det i foodprosessor, halvparten av potetene om gangen. Konsistensen skal være helt finhakket/most.

Vri vannet av de oppmalte potetene. Jeg brukte et gammelt kjøkkenhåndkle og vrei et par håndfuller med poteter om gangen. Vri godt 4-5 ganger. Det er viktig å få en del vann ut av potetene slik at man kan være sparsom med melet. For mye mel gjør kompene "tyngre" og mer kompakte.

Når potetene er vridd opp tilsetter du alt saltet og litt havremel av gangen til konsistensen blir slik at deigen henger godt sammen. Ta en god håndfull deig, putt oppi noen terninger med lettsaltet sideflesk og form til en rund ball.

Putt kompene forsiktig ned i ei gryte med kokende vann. Bruk rikelig med timian i vannet.

La kompene trekke/koke i 1 - 1,5 time.

Så er det bare å hive innpå! Smør er det eneste tilbehøret som gjelder på min tallerken, men her er det flere ulike tradisjoner ute og går, så jeg skal ikke være vanskelig.
Vel bekomme!