Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Kokosboller

Det er ikke alltid julebakst og julesnop (eller mat generelt) blir helt som man ønsker når man skal gjøre oppskriften litt sunnere. På lørdag lagde jeg marsipan og søndag julekake, og ingen av delene levde helt opp til forventningene. Tirsdag var det på an igjen med kokosboller som ikke ble helt som jeg håpte. Det er kjedelig når man bruker tid på noe som går i vasken, altså! Men jeg må presisere at både marsipanen og julekaka ble spist i løpet av kort tid, så vondt var det ikke! ;)

I går klaffa heldigvis både kokosbollene og marsipanen! Først ut er kokosbolleoppskriften. Kokosboller er egentlig nokså magert sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri, også når man bruker vanlig sukker. Sukkeret her ble erstatta med sukrinmelis, og har du grunner til å unngå sukker helt kan du bruke sukkerfri sjokolade også.

Jeg lagde disse kokosbollene uten noen ekstra bunn, men har du noen tynne kjeks du liker og kan bruke til bunn så blir kokosbollene litt enklere å håndtere.

Kokosboller
ca. 20 stykker

2 eggehviter
½ dl sukrinmelis
½ ss vaniljesukker (bruk vaniljepulver, -ekstrakt eller lignende hvis du ikke vil ha sukkeret)
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke absolutt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

Legg først gelatinplatene til bløt i litt kaldt vann. Pisk eggehvitene stive og tilsett sukrinmelisen og vaniljesukkeret litt etter litt mens vispen går på høy hastighet. Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad. Tilsett gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt.

Fyll blandingen i en sprøytepose eller plastikkpose som du kutter et passelig hull i hjørnet på. Strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks) og sprøyt ut passelige boller. Sett kaldt i minst en time.

Smelt sjokoladen med kokosolje i vannbad og la den avkjøle og tykne litt før du skal ha den over kokosbollene. Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La renne av litt før du plasserer kokosbollene på det samme bakepapiret, men pass på å ha godt med kokos under igjen hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø eller noe annet du liker. Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskap, kjeller eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter. Kokosbollene kan også fryses.

God førjulstid! :)