Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Byggrynskrem med rød saus

På søndag som var tyvstarta jeg jula med byggrynskrem og rød saus. Selv om det er vanlig riskrem som gjelder på julaften for min del er byggrynskrem ingen dum førjulsdessert, i hvert fall ikke hvis du har litt byggryn eller byggrynsgrøt til overs etter middagen :)

Rød saus hører også med, og denne kan fint serveres til både byggrynskrem, riskrem og andre desserter uten at noen merker at den er sukkerfri :)

Byggrynskrem
4 porsjoner

1 dl byggryn
3 dl kremfløte
2 ts surkin gold
1 ts vaniljesukker eller et par dryss med vaniljepulver

Legg byggrynene i bløt natten over. Kok så opp grynene i nytt vann, og la koke i minst 45 minutter. Hell av kokevannet og la grynene avkjøle. Hvis du lager grøt så følger du denne framgangsmåten, men la også grøten koke 45 minutter for å få ekstra møre gryn. 

Pisk fløten med sukrin gold og vaniljesukker til krem og bland inn grynene når de er kalde. Sukrin gold setter ikke farge på kremen og er veldig fin å bruke når du skal lage dessert til diabetikere eller andre som ikke skal ha sukker.

Tips: Jeg moste byggrynene med stavmikser før jeg blandet dem i kremen for å få en litt mindre “klumpete” konsistens. Det gjorde også at fargen ble hvitere og mer som riskrem enn med hele gryn.

Den røde sausen kan du lage mens byggrynene koker eller dagen før hvis du ønsker det. Den bør være kald når du har den over byggrynskremen, så beregn god tid til avkjøling.

Rød bringebærsaus

300 gram frosne eller ferske bringebær
150 gram sukrin gold
2 dl vann
1 ss maisenna eller potetmel rørt ut i 2 ss vann

Kok opp vann, sukrin gold og bringebær. For å unngå frø i sausen siler du blandingen gjennom et dørslag. Bruk ei skje til å røre i bringebærblandingen så du får med deg all saften, og skrap godt av undersiden av dørslaget.

Ha saften tilbake i gryta og tilsett maisenna mens du rører. Varm opp sausen til den begynner å tykne og ta den så av platen. Avkjøl og hell over ei god skål med byggrynskrem :)

Dette er langt fra noen mager dessert..men så er det jo snart jul og da!