Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter og tips om kosthold 

Eltefri julekake

Jeg har som tradisjon å prøve og lage "en ny slag" til jul hvert år. Siden jeg fort kan bli litt lei de tradisjonelle småkakene blir det som regel testet annen type julebakst eller nye varianter av julegodteri. I år var det julekake som frista mest!

Jeg tenkte det var artig å teste en eltefri variant, og kom til slutt over ei oppskrift på Trines matblogg. Jeg liker å bake eltefritt, og syns det gir godt og luftig bakverk uten den lange og kjedelige elteprosessen. Ulempen er at det krever ei jerngryte eller annen ildfast form med lokk - men det kan godt hende at oppskriften kan brukes til å steke julekake "på vanlig måte" også, jeg har bare aldri gjort det :)

Jeg har gitt oppskrifta to forsøk allerede. Det første ble ok, men jeg syns kaka mangla litt søtsmak og kunne trenge litt mer kardemomme. I tillegg ble varmen for høy i min ovn, så resultatet ble ei litt for mørk og sprø skorpe. Forsøk nummer to ble derimot veldig bra, så hvis du vil prøve deg på julekake og slippe langvarig elting er dette veien å gå! :)

julekake spist

Julekake
Gir ei stor, rund kake

600 gram sikta hvetemel
70 gram sukker (ca. 5 ss)
Et par klyper salt
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts kardemomme
150 gram rosiner
100 gram smør
2,5 dl kald melk
Ca. 1,5 dl kaldt vann

Rosinene valgte jeg å bløtlegge i varmt vann 10-20 minutter i forkant - for å gjøre kaka litt mer saftig. Dette er ikke nødvendig, men hvis du gjør det samme så la isåfall rosinene renne godt av før du bruker dem.

Framgangsmåte

 • Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle
 • Smelt smør, ha det over i et litermål og tilsett melk og vann. Du skal nå ha ca. 5 dl romtemperert væske
 • Ha væske og rosiner over i den tørre blandingen og rør sammen så alt er godt blandet. Om nødvendig tilsetter du litt mer melk eller vann - deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover
 • Ha lokk eller plastfolie over bollen og la stå i 10-15 timer i romtemperatur
julekake-ovenfra-web.jpg

Neste steg er å "brette" deigen før ny heving. Dette er kjapt gjort! 

 • Ha deigen over på et melet underlag og trykk den ut i en firkant, 3-4 cm tykk
 • Brett inn hver side mot midten, først en, så den tvers ovenfor, og så de to siste
 • Form deigen til en rund kake og legg med skjøten ned på et melet underlag. Dekk til deigen med bakebollen og la heve i to timer

En halvtime før deigen er ferdig hevet setter du ovnen på 225 grader og plasserer jerngryta med lokk på nederste rille. Dette for å gi gryta en halvtime til å bli varm før deigen skal oppi.

Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen. Plasser deigen nedi med skjøten ned, legg på lokket og sett gryta inn i ovnen igjen på nederste rille (pass på så du ikke brenner deg!).

Stek julekaka i ca. 45 minutter. Sjekk under lokket etter 30-35 minutter, og ta det av dersom kaka kunne trenge litt mer farge på toppen.

Når julekaka er ferdig stekt velter du den forsiktig over på ei rist. Bank lett på undersida av kaka for å høre om lyden er hul og kaka gjennomstekt. Hvis ikke gir du den fem minutter ekstra i ovnen. 

Julekaka er best fersk, men kan med fordel fryses når den er avkjølt.

julekake spist

Nybakt julekake med smør - blir nesten ikke bedre enn det ;)


Minestronesuppe med chorizo og bønner

Etter å ha hatt dilla på gulrotsuppe med søtpotet gjennom hele vinteren i fjor, er det i år minestrone som er suppefavoritten. Jeg har latt meg inspirere av matbloggen "Mat på bordet", og endt opp med en egen variant med deilig chorizopølse, masse bønner og gode grønnsaker.

For meg er det et stort pluss at det er mye bønner i denne suppa. Bønner har jeg ikke vært vant til å bruke så mye tidligere, så jeg har vært litt treg med å ta dem inn i varmen. Men nå begynner det å komme seg -  det lønner seg å teste nye oppskrifter av og til :)

Faktisk er bønner og linser (belgfrukter) en av disse matvaregruppene som det anbefales at vi spiser mer av, fordi det har vist seg å følge mange helsefordeler med på lasset. Belgfrukter inneholder også en god del proteiner, noe som gjør at de metter godt. Det betyr at de er veldig fine å bruke i matretter med lite eller ingenting kjøtt, kanskje spesielt supper og gryteretter! Et ekstra pluss, bønner og linser er billig mat!

minestronesuppe1forweb-2.jpg

Minestronesuppe
4 porsjoner

2 gulrøtter
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 boks (400 gram) hakkede tomater
5 dl kyllingkraft, -fond eller -buljong
1 laurbærblad
Ca. 80 gram chorizo eller annen god, krydret pølse
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
Basilikum og oregano

Pasta/makaroni, gjerne fullkorn
Parmesan

Framgangsmåte:

 • Kutt opp grønnsakene i små biter og chorizo i strimler
 • Surr grønnsaker og pølse i litt olivenolje på middels varme noen få minutter, til løken er myk og blank
 • Ha så hakka tomat, litt basilikum og oregano, kyllingfond og laurbærblad i gryta
 • La alt putre i ti minutter mens du koker pasta eller makaroni ved siden av
 • Ha i bønner mot slutten av koketiden og ta ut laurbærbladet
 • Ha pasta direkte i suppetallerkenen, hell oppi suppe og rasp litt parmesan over
minestrone2forweb3.jpg

Det er lurt å ikke blande pasta direkte i suppegryta. Dersom det blir rester av suppa vil pastaen som er igjen bli slapp og vassen innen restene skal spises.

Suppa kan også serveres uten pasta, eventuelt med litt brød ved siden av. Du kan også fint kutte ut chorizo hvis du ønsker en helt kjøttfri middag - men kanskje da krydre suppa litt ekstra.

Suppa holder seg fint noen dager i kjøleskap, og kan også fryses :)


Høyt kolesterol og kostholdet som kan redusere det

Tidligere nevnte jeg risikofaktorene for hjerte- og karsykdom, og hvordan man kan spise for å unngå eller redusere en av faktorene, nemlig høyt blodtrykk. Det innlegget finner du her. Denne gangen tenkte jeg å fokusere på høyt kolesterol, som også er en risikofaktor for hjertesykdom der kostholdet spiller en stor rolle.

Man må ikke nødvendigvis legge om hele kostholdet for å få en reduksjon i kolesterolet. Det viktigste er å tenke gjennom hva du spiser i det daglige og bli klar over og redusere de matvarene som i størst grad bidrar til høyt kolesterol. I tillegg finnes det også en del matvarer du med fordel kan spise mer av som kan bidra til lavere kolesterol.

Kolesterol

Når kolesterolet måles hos legen forteller resultatet noe om mengden og sammensetningen av fettstoffer i blodet vårt. Hvis du har fått målt et høyt kolesterol har du, enkelt fortalt, for mye ugunstig fett i blodet. Dette vil over tid gi avleiringer og fortykkelse av veggene i blodårene, som igjen vil kunne utløse hjertesykdom.

Høyt kolesterol kan skyldes en kombinasjon av både arv og livsstil. I tillegg til et usunt kosthold vil både inaktivitet, røyking og overvekt bidra til at kolesterolet øker og blir for høyt. Røykeslutt og minst 30 minutter daglig aktivitet, for eksempel en rask gåtur, er å anbefale. Mange som har høyt kolesterol vil også kunne redusere det betydelig ved å gjøre noen endringer i kostholdet.

Mettet, enumettet og flerumettet fett

I kostholdet vårt er det først og fremst mettet fett som bidrar til at kroppen lager mer kolesterol enn den trenger, og derfor bør vi spise mindre av det. Mettet fett finner du i fete kjøtt- og meieriprodukter, smør, kokos- og palmeolje. Mye av det mettede fettet er ikke så synlig for oss, men skjult i kaker, kjeks og snacks, eller ferdigmat og halvfabrikata som pizza, kebab, burger og pølser.

Vi har også andre typer fett som er sunnere og kalles enumettet og flerumettet. Dette fettet bør vi få i oss nok av, og gode kilder er nøtter, noen planteoljer, avokado og fet fisk som laks, ørret, sild og makrell. Fra fet fisk får vi blant annet omega 3 som er en flerumettet fettsyre som kroppen ikke klarer å lage selv. Derfor anbefales det å ta tran eller annet omega-3-tilskudd hvis man ikke spiser nok fet fisk.

Credit: Pauline Mak

Credit: Pauline Mak

Fett er likevel ikke alt, og et generelt sunt kosthold er anbefalt for å redusere eller forebygge høyt kolesterol. Spesielt viktig er frukt og grønnsaker, som bør være en viktig del av alles kosthold, ikke bare de med risiko for hjerte- og karsykdom. Også fullkorn og grove kornprodukter kan virke forebyggende og redusere høyt kolesterol.

Noen enkle tips

Til slutt følger noen eksempler på endringer du kan gjøre i kostholdet ditt for å forebygge eller redusere høyt kolesterol:

 • Velg rene kjøttstykker og karbonadedeig framfor kjøttdeig, pølser, kjøttkaker, karbonader og andre blandingsprodukter med mye mettet fett
 • Spis mindre rødt kjøtt og velg heller kjøtt fra fisk eller fjærkre
 • Velg grove kornprodukter, havregryn og fullkornsprodukter framfor lyst brød, sukrede frokostblandinger og hvit pasta og ris.
 • Velg magre meieriprodukter framfor fete, både når det gjelder melk, ost, rømme osv.
 • Velg margarin, olivenolje og rapsolje framfor smør, kokosolje og palmeolje
 • Se på innholdsfortegnelsen om palme- eller kokosolje står langt oppe på ingredienslista - da inneholder produktet mye mettet fett
 • Spis mer frukt, bær og grønnsaker
 • Spis tilstrekkelig med avokado, nøtter, oliven(/-olje) og fet fisk. Husk at fiskepålegg også monner!
 • Ta tilskudd av tran eller annet omega 3-tilskudd hvis det er vanskelig å spise nok fet fisk

Husk at høyt kolesterol i seg selv sjeldent gir symptomer før det utløser en eventuell hjertesykdom. Det er derfor lurt å sjekke kolesterolet regelmessig, for eksempel hvis man likevel skal ta en blodprøve hos legen.


Kilder:
bramat.no
helsedirektoratet.no
helsenorge.no
lhl.no

Sprø og god nøtteblanding

Det viser seg at nøtter er noe mange av oss spiser for lite av. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske, eller så har det bare blitt en matvaregruppe vi glemmer litt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er faktisk veldig sunt og ikke minst er de sykdomsforebyggende og bra for hjertet, så det er ikke uten grunn at det anbefales å spise mer av dem.

Nøttebl2blå_forweb.jpg

Fettet i nøtter er sunt en- og flerumettet fett, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer. En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøttebl3blå_forweb.jpg

Etter anbefalingen om å spise nok nøtter følger det nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler og nøtter, eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg bruker gjerne valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold eller sukker
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt. La det stå noen få minutter og pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt. Oppbevar i en tett beholder.

Nøttebl1blå_forweb.jpg

Spis gjerne blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Lavere blodtrykk med riktig kosthold?

Jeg har lenge tenkt å skrive litt om hvordan man kan forebygge hjerte- og karsykdom ved hjelp av kostholdet. Både fordi mange har økt risiko for hjertesykdom, men også fordi endringer i kostholdet kan ha god effekt uten at de nødvendigvis må være så store.

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt, høyt blodsukker og røyking øker risikoen for hjerte- og karsykdom, og mange har flere risikofaktorer samtidig. I tillegg har personer med kronisk betennelsessykdom, slik som for eksempel leddgikt eller Bekhterevs sykdom, allerede en økt risiko for å utvikle hjertesykdom. Selv om dette kanskje høres skummelt ut, er vi heldigvis kommet dit at en del kan holdes i sjakk med medisiner, og enda mer gjennom livsstilen. Med livsstilsendringer kan man slippe noe eller all medisinbruk, og samtidig bivirkningene som følger med. I tillegg kan man gjennom livsstil og kosthold gjøre noe med flere av risikofaktorene samtidig.

Nå i første omgang tenkte jeg å ta for meg høyt blodtrykk, og hva vi kan gjøre med det.

pixabay.com

pixabay.com

Høyt blodtrykk og kosthold

Ved høyt blodtrykk spiller både arv og livsstil en viktig rolle. Arv kan vi ikke gjøre så mye med, men det er mye annet å ta tak i. Røyking, høyt alkoholinntak, overvekt, lite aktivitet, stress og usunt kosthold er nemlig alle faktorer som kan gjøre blodtrykket for høyt.

Når det gjelder kosthold er det nok kjent for mange at for mye salt er usunt. Reduksjon av salt anbefales fordi natrium i salt gjør at blodårene trekker seg sammen. Blodet skal gjennom årene selv om de er trangere, og dermed blir trykket høyere og belastningen større.

En teskje rommer ca. 7 gram salt og vi får i oss i gjennomsnitt 10 gram salt per dag. Den anbefalte daglige mengden er 5-6 gram. Vi finner en del salt i speket, saltet og røkt kjøtt og fisk, men mye av saltet vi får i oss skjuler seg i ferdigmat, salt snacks, buljong, hermetikk og halvfabrikata. En kjapp sammenligning viser at kjøttkakemiddagen fra Fjordland faktisk har mer salt enn en potetgullpose fra Maarud. Dette gir oss nesten hele den daglig anbefalte mengden salt i bare en middag. Det er altså ikke nødvendigvis opplagt hva som er de største saltbombene i kostholdet vårt.

Middagen er for mange det største måltidet i løpet av dagen, og er dermed en god mulighet til å redusere den daglige saltmengden. Dette kan blant annet gjøres ved å lage mat fra bunnen av, bruke urter og krydder fremfor salt og velge rene kjøtt- og fiskeprodukter. For de som kjøper ferdig brød og spiser flere brødmåltider om dagen kan også dette være en stor saltkilde. Det tilsettes mye salt i ferdigbrød, og her kan det være lurt å velge nøkkelhullsmerket brød. Nøkkelhullet indikerer blant annet at saltinnholdet er lavere enn i andre tilsvarende produkter. Du kan også selv ta en titt på innholdsfortegnelsen, sammenligne og velge det brødet med minst salt/natrium.

Man kan veie opp for noe av den negative effekten med salt ved å få i seg nok kalium. Også nok magnesium og kalsium er viktig i denne sammenhengen. Disse mineralene har blant annet den effekten at de hjelper blodårene å slappe av, noe som gjør at trykket senkes. En rekke frukt og grønnsaker er gode kaliumkilder, blant annet banan, potet, melon, kål, bladgrønnsaker og avokado. Melk- og melkeprodukter, nøtter og mandler er også fine mineralkilder.

flickr.com

flickr.com

Noen enkle tips

Så, skal du gjøre noen enkle grep med kostholdet for å senke blodtrykket kan du blant annet;

 • Velge naturell skinke-, kylling- eller kalkunpålegg framfor salami, røkt pålegg eller spekeskinke
 • Velg rent kjøtt og fisk heller enn alternativer som er ferdig saltet og bearbeidet
 • Lag middagen selv framfor å velge ferdigretter, posesupper eller hermetikk
 • Bak brød selv eller ta en titt på innholdsfortegnelsen i butikken
 • Bruk krydder og urter, hvitløk, løk og andre gode smaker i middagen, så vil ikke behovet for salt være like stort
 • Se etter nøkkelhullsmerkede produkter, disse har mindre salt enn tilsvarende produkter i samme kategori
 • Begrens bruken av bordsalt eller prøv natriumredusert salt som Seltin. Havsalt, maldonsalt og himalayasalt er derimot ikke sunnere enn vanlig salt
 • Spis "5 om dagen" av frukt, bær og grønnsaker, husk å variere mellom ulike slag
 • La melkeprodukter, nøtter og mandler være en del av kostholdet

Og husk, høyt blodtrykk gir sjeldent symptomer i seg selv, så sjekk det jevnlig hos fastlegen din.


Kilder:
helsedirektoratet.no
helsenorge.no
bramat.no

Pai med ost, spekeskinke og tomat

Det kan bli pai av så mangt! Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat. Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!
Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. Deigen kan også lages kvelden før eller på morgenen, da må du bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den :)

Pai med spekeskinke og tomat-5 til bloggeni.jpg

Pai med spekeskinke og tomat
3-4 porsjoner

Bunn

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

Fyll

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen med hendene. Ha i litt væske så du får samlet deigen til en ball. Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma og stikk hull i bunnen med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet.

Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver. Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper. I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen. Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller noen andre gode grønnsaker :)

Om det blir rester igjen holder de seg godt i kjøleskapet noen dager, og blir en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka!

Havregrøt med blåbær

Havregrøt er havregrøt, men det går an å fornye den litt! Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

DSC_0263-2_for_web-3-2.jpg

Lilla havregrøt
1 porsjon laget litt på slump med omtrentlige mål

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel eller mer havregryn
1,5-2 dl melk
Litt vann ev. mer melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

Ha alt bortsett fra blåbær og vann i ei gryte. Kok opp og rør jevnlig.
La det koke i noen minutter og tilsett litt vann/melk underveis dersom grøten blir for tykk.
Ha i blåbær på slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten.

Topp med det du ønsker; smør, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier ikke toppe grøten min med kiwi (smør, sukker og kanel ja takk!), men det var bare så utrolig fin farge til den lilla grøten! :-)

DSC_0259-4_for_web-3.jpg

Sitronsorbet

Plutselig ble det en lang stund siden sist!
Fokus på leilighetssalg og flytting sendte bloggen rett i glemmeboka. Forhåpentligvis vil det gå seg til når man om et par dager er installert hjemme på Sørlandet og får et par ukers ferie ;)

En annen ting som har tatt fokus i det siste er Norway Summer Games. NSG er Skandinavias største multi-sport festival for barn og unge og går av stabelen i Kristiansand i august. Jeg har vært så heldig å få bli med på laget som ernæringsfaglig rådgiver, og har fått en del ulike oppgaver i forbindelse med det. Veldig artig!

Men nok unnskyldninger og på tide med litt is!
Kombinasjonen sommer, rydding, pakking og bæring har gjort is til en nødvendighet. Jeg er spesielt svak for sitronsorbet og kom tidligere i sommer over ei enkel oppskrift på Matprat.no. Denne kan anbefales hvis du liker frisk og god is!

Sitronsorbet
3-4 porsjoner

1,25 dl vann
1 dl sukker
Saften av 2 sitroner, ca 1,25 dl
Saften av en 1/2 appelsin, ca. 0,5 dl
1 eggehvite

Press først ut saften av frukten så den er klar.

Kok så opp vann og sukker i en liten kjele. Her vil jeg tro det også går an å prøve seg fram med å erstatte noe av sukkeret med andre søtningsvarianter hvis det er et ønske.

Når sukkervannet har kokt opp har du i saften fra sitron og appelsin og koker opp på nytt.

Kjøl blandingen ned før du fryser den i en passende boks. Den må stå minst 3-4 timer før den er klar til bruk.

Før servering tar du isen ut av fryseren og kjører den sammen med eggehviten i en kjøkkenmaskin til den er fin og luftig. Spis med en gang! :) 

Vær obs på at denne isen smelter nokså fort, derfor er det heller ikke så lett å forme delikate kuler. Jeg forsøkte å sette den tilbake i fryseren etter turen i kjøkkenmaskinen, men da ble ikke konsistensen like god. Så hogg innpå så fort den er ferdig! ;)

God sommer og god ferie!

Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst, og etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen. Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd i!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk. Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan jo likevel være verdt å teste ut? :)

Eltefritt brød uten hele korn

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.

La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.

Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag. Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant. Form så til et rundt brød og legg deigen tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg! :)

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

Vanvittig knasende og godt, og digg med bare smør på når det er helt ferskt! Heldig er den som får skalken ;)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Tomatrisotto med fetaost

Mmm..risotto er litt sånn kosemat. Det er noe med den kremete konsistensen og parmesanosten, skikkelig snadder. Jeg prøvde en ny vri med tomat denne gangen, og det er slettes ikke alltid jeg blir såpass fornøyd når jeg prøver meg på noe nytt!

Har du byggryn i kjøkkenskapet kan det fint erstatte risottoris - bare husk å bløtlegge dem natten over isåfall.

Tomatrisotto med fetaost
Hovedrett til 2 sultne eller tilbehør til 4

2 ss olivenolje
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket

1,5 dl risottoris eller byggryn
2 dl sterk kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg brukte kyllingfond beregnet til 5 dl væske)
1 boks hakkede tomater (400 gram)

1 laurbærblad
Paprikakrydder, gjerne røkt/smoked
Chilikrydder

100 gram spinat, ruccola eller tilsvarende bladgrønt
3 ss revet parmesan
Litt salt hvis det trengs, husk at det ofte er en del salt i buljong/fond

Fetaost, 75 - 100 gram

Ha olje i ei gryte og fres løk og hvitløk på middels varme et par minutter. Ha i risottorisen og noen dryss paprika- og chilikrydder som du blander godt sammen. Gi det også et minutt før du tilsetter buljong, hakkede tomater og et laurbærblad. Dette skal småkoke til det meste av væsken har kokt inn og risen har fin tyggekonsistens, 35-40 minutter. 
Før servering tar du ut laurbærbladet og har i bladgrønt og parmesan. Rør godt sammen og smak ev. til med salt og mer krydder. Fetaosten strør du over til slutt.

Tomatrisottoen kan serveres som tilbehør til kylling eller annet kjøtt/fisk, men den gjør seg veldig godt alene også, det kan jeg skrive under på! ;)