Blogg

Sunne og varierte oppskrifter, tips og råd 

Havregrøt med blåbær

Havregrøt er havregrøt, men det går an å fornye den litt! Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

DSC_0263-2_for_web-3-2.jpg

Lilla havregrøt
1 porsjon laget litt på slump med omtrentlige mål

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel eller mer havregryn
1,5-2 dl melk
Litt vann ev. mer melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

Ha alt bortsett fra blåbær og vann i ei gryte. Kok opp og rør jevnlig.
La det koke i noen minutter og tilsett litt vann/melk underveis dersom grøten blir for tykk.
Ha i blåbær på slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten.

Topp med det du ønsker; smør, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier ikke toppe grøten min med kiwi (smør, sukker og kanel ja takk!), men det var bare så utrolig fin farge til den lilla grøten! :-)

DSC_0259-4_for_web-3.jpg

Sitronsorbet

Plutselig ble det en lang stund siden sist!
Fokus på leilighetssalg og flytting sendte bloggen rett i glemmeboka. Forhåpentligvis vil det gå seg til når man om et par dager er installert hjemme på Sørlandet og får et par ukers ferie ;)

En annen ting som har tatt fokus i det siste er Norway Summer Games. NSG er Skandinavias største multi-sport festival for barn og unge og går av stabelen i Kristiansand i august. Jeg har vært så heldig å få bli med på laget som ernæringsfaglig rådgiver, og har fått en del ulike oppgaver i forbindelse med det. Veldig artig!

Men nok unnskyldninger og på tide med litt is!
Kombinasjonen sommer, rydding, pakking og bæring har gjort is til en nødvendighet. Jeg er spesielt svak for sitronsorbet og kom tidligere i sommer over ei enkel oppskrift på Matprat.no. Denne kan anbefales hvis du liker frisk og god is!

Sitronsorbet
3-4 porsjoner

1,25 dl vann
1 dl sukker
Saften av 2 sitroner, ca 1,25 dl
Saften av en 1/2 appelsin, ca. 0,5 dl
1 eggehvite

Press først ut saften av frukten så den er klar.

Kok så opp vann og sukker i en liten kjele. Her vil jeg tro det også går an å prøve seg fram med å erstatte noe av sukkeret med andre søtningsvarianter hvis det er et ønske.

Når sukkervannet har kokt opp har du i saften fra sitron og appelsin og koker opp på nytt.

Kjøl blandingen ned før du fryser den i en passende boks. Den må stå minst 3-4 timer før den er klar til bruk.

Før servering tar du isen ut av fryseren og kjører den sammen med eggehviten i en kjøkkenmaskin til den er fin og luftig. Spis med en gang! :) 

Vær obs på at denne isen smelter nokså fort, derfor er det heller ikke så lett å forme delikate kuler. Jeg forsøkte å sette den tilbake i fryseren etter turen i kjøkkenmaskinen, men da ble ikke konsistensen like god. Så hogg innpå så fort den er ferdig! ;)

God sommer og god ferie!

Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst, og etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen. Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd i!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk. Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan jo likevel være verdt å teste ut? :)

Eltefritt brød uten hele korn

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.

La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.

Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag. Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant. Form så til et rundt brød og legg deigen tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg! :)

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

Vanvittig knasende og godt, og digg med bare smør på når det er helt ferskt! Heldig er den som får skalken ;)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Tomatrisotto med fetaost

Mmm..risotto er litt sånn kosemat. Det er noe med den kremete konsistensen og parmesanosten, skikkelig snadder. Jeg prøvde en ny vri med tomat denne gangen, og det er slettes ikke alltid jeg blir såpass fornøyd når jeg prøver meg på noe nytt!

Har du byggryn i kjøkkenskapet kan det fint erstatte risottoris - bare husk å bløtlegge dem natten over isåfall.

Tomatrisotto med fetaost
Hovedrett til 2 sultne eller tilbehør til 4

2 ss olivenolje
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket

1,5 dl risottoris eller byggryn
2 dl sterk kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg brukte kyllingfond beregnet til 5 dl væske)
1 boks hakkede tomater (400 gram)

1 laurbærblad
Paprikakrydder, gjerne røkt/smoked
Chilikrydder

100 gram spinat, ruccola eller tilsvarende bladgrønt
3 ss revet parmesan
Litt salt hvis det trengs, husk at det ofte er en del salt i buljong/fond

Fetaost, 75 - 100 gram

Ha olje i ei gryte og fres løk og hvitløk på middels varme et par minutter. Ha i risottorisen og noen dryss paprika- og chilikrydder som du blander godt sammen. Gi det også et minutt før du tilsetter buljong, hakkede tomater og et laurbærblad. Dette skal småkoke til det meste av væsken har kokt inn og risen har fin tyggekonsistens, 35-40 minutter. 
Før servering tar du ut laurbærbladet og har i bladgrønt og parmesan. Rør godt sammen og smak ev. til med salt og mer krydder. Fetaosten strør du over til slutt.

Tomatrisottoen kan serveres som tilbehør til kylling eller annet kjøtt/fisk, men den gjør seg veldig godt alene også, det kan jeg skrive under på! ;)


Enkel frokostblanding

Dette er ei enkel frokostblanding uten for mye dilldall. Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til. Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å trikse og mikse. Jeg vil også påstå at denne frokostblandinga smaker bedre enn mange du finner i butikken, og antagelig også er sunnere!

Hjemmelaget frokostblanding har for meg blitt en måte å få mer nøtter inn i kostholdet på. Jeg er nemlig skikkelig dårlig til å spise nøtter. De blir handlet inn, plassert i kjøkkenskapet og der blir de stående. Grunnen til at jeg ønsker å spise mer nøtter er fordi det tross alt er veldig godt og smakfullt, men det bidrar også til sunn variasjon i kostholdet mitt, og variasjon kan de fleste ha godt av av og til. Nøtter er en veldig fin kilde til både sunt fett, flere ulike mineraler, fettløselige vitaminer og ikke minst fiber, og man kan med fordel spise litt usalta nøtter hver dag.

Så da gjør jeg det litt enklere for meg selv å få nøtter inn i det daglige kostholdet og lager ei god frokostblanding som jeg vet at jeg husker å spise :)

Enkel frokostblanding med havregryn, nøtter og frø
Nok til et stekebrett

200 gram havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
50 gram solsikkekjerner
3 ss sukrin gold (eller tilsvarende sukker, honning eller annen søtning)
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps
0,5 dl vann
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt hvis du ønsker

Forvarm ovnen til 150 grader.

Bland alle ingrediensene bortsett fra den tørka frukten godt sammen i en bolle. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 30 minutter til frokostblandingen har fått en gyllen farge. Rør gjerne rundt i blandingen et par ganger underveis så alt blir jevnt stekt.
Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding.

La blandingen avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt. Oppbevar i en tett boks og spis med fryd (og melk) når sulten melder seg!

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her :)


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Dette har vært min mest trofaste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst. Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter, blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene. Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid!

Ikke bare er suppa god, men hvis det blir rester er de helt gull å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe!

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær
4-5 porsjoner

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk. Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge. Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk.

Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre. Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden hvis du har det.

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper og/eller chilipulver. Fiks ferdig middag! :)


Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er lettvinte greier! Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig når man baker grovt - men det er meg.

Det finnes haugevis av oppskrifter på eltefrie rundstykker, så det er mange å la seg inspirere av. Ofte tar jeg litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapene, slik at jeg slipper å handle inn en melsort eller frø jeg ellers bruker lite av. Men jeg holder meg gjerne til den samme fordelingen mellom fint og grovt mel.

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner
16 stk

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet. Rør godt sammen til du får en nokså klissete deig - denne er mer klissete enn en vanlig gjærdeig. La deigen stå å heve under plast eller kjøkkenhåndkle i minst 6 timer, over natten for eksempel.

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner. Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt som de litt penere (også går det litt fortere). Stek rundstykkene på 200 grader over- og undervarme midt i ovnen i ca. 20 minutter. Er du i tvil om de er ferdige så dunker du med en finger under et rundstykke og hører etter en hul lyd som forteller at det er gjennomstekt.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst. Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov.

Et lite tips, sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her hvis du lurer på hvor grov baksten din egentlig er. Mine rundstykker ender opp på 76 % :) 


Pannekakerull

Pannekakerull har vært et av mine favorittmåltider gjennom hele vinteren. Jeg har det med å få dilla på matretter en lang periode før jeg går fullstendig lei, men jeg har ennå ikke møtt veggen med denne, heldigvis. 

Noe av det jeg liker med pannekakerullen er at den gir litt følelsen av å ha unnet seg noe ekstra, selv om den er både sunn og enkel å lage. Jeg spiser den som regel til lunsj, men jeg blir overraska om den ikke fungerer like bra til frokost eller kveldsmat.

Oppskriften gir røre nok til to porsjoner, så enten kan du spare halvparten eller du kan være grei å dele pannekakemåltidet med noen. Røra kan uten problem overnatte i kjøleskapet ei natt eller to. Røra vil tykne litt når den står, så spe den gjerne ut med litt ekstra melk før du steiker.

Foto: Renate Foss Skardal

Foto: Renate Foss Skardal

Pannekakerull
2 stk

2 egg
100 gram mager kesam - tilsvarende 2 overfylte spiseskjeer
50 gram havremel - tilsvarende 4 spiseskjeer
0,5 dl melk
Litt kardemomme

Grunnen til at jeg her velger å bruke mager kesam, er for å tilføre ekstra protein til måltidet. Proteinene vil blant annet være med å bidra til at du ikke blir like raskt sulten og gi et mer balansert måltid rent næringsmessig. Det er en betydelig forskjell på proteininnholdet i original og mager kesam, derfor den magre varianten.

Pisk sammen egg og mager kesam før du blander i mel og kardemomme. Ha i melka til slutt og pisk til ei jevn røre.

Bruk littegrann margarin i stekepanna og stek på middels varme til pannekaka har fått god farge på begge sider. Serveres lunken med foretrukket pålegg - her er det syltetøy som gjelder for min del, men å ha sukker på til lørdagsfrokosten hadde ikke vært å forakte det heller!

Pannekakerullen er nokså komplett som måltid i seg selv, men skal du virkelig gå for gull så knasker du i deg en frukt eller grønnsak i forkant og lar pannekakerullen bli desserten :)


Lakseform med spinat, fetaost og fløte

Matkreativiteten har det vært så som så med i januar, men heldigvis er det andre som har gode oppskrifter å by på. Rett som det er benytter jeg meg av Trines matblogg, og hennes laks med fetaost og spinat har vært en favoritt i det siste. Jeg bruker som regel spagetti eller pasta av fullkorn som tilbehør, men det er selvfølgelig mulig å bruke poteter, ris eller andre alternativer. Oppskriften er omtrent den samme som Trines, bare omgjort til to porsjoner.

Lakseform med spinat, fetaost og fløte
2 porsjoner

250-300 gram laksefilet
1 sjalottløk eller tilsvarende purre, løk eller vårløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
150 gram spinat
1 dl matfløte, vanlig eller mager
2 ts maisenna blandet ut i litt fløte
100 gram fetaost
Ev. noen småtomater og litt hakka valnøtter

Sett på ovnen på 180 grader.

Kutt fiskestykkene i biter. Her pleier jeg kjøpe porsjonsstykker som jeg skjærer i 3-4 biter. Salt og pepre laksebitene før du steker dem et par minutter på hver side i steikepanna. Legg deretter bitene over i ei ildfast form mens du lager resten.

Stek løken sammen med hvitløk i panna til det blir blankt. Pass på så ikke varmen blir for sterk. Ha oppi spinat og rør litt rundt til spinaten faller sammen. Tilsett fløte (her kan du øke mengden hvis du vil ha mer saus) og ev maisenna for å tykne litt. La fløten få et oppkok før du smuldrer i fetaosten og tar steikepanna av plata.

Fordel spinatblandingen over fisken, ha gjerne over litt hakka tomat og hakka valnøtter og sett midt i ovnen. Stek i ca. 15 minutter til fisken er ferdig.

Når du setter forma i ovnen har du akkurat passe med tid til å sette på ei gryte med vann og koke pasta :)

Gledelig jul!

Nå nærmer det seg! For min del kan tida bare fly fram mot mandag ettermiddag når jeg endelig kan sette meg på toget hjem til jul :) Jeg kommer hjem til ferdige julekaker og julemiddager og kan bare nøye meg med å være villig kjøkkenhjelp når det trengs. Jeg er heldig!

Derfor blir det ikke lagd så veldig mye julemat og julegodt her før hjemreise, men noe blir det alltid. I år ble det fløtekarameller, marsipan, fudge og noen gode sjokoladepepperkaker. Jeg syns det er moro å lage noe nytt hvert år, og denne gangen var det fudge og sjokoladepepperkakene som ble testet ut og begge deler falt i smak. Jeg har også prøvd meg på en veldig god sjokoladepavlova som absolutt kan anbefales hvis du vil lage ei flott kake til juleselskapet. Ekstra pluss for at den er enkel å lage og lett å tilpasse til både cøliakere, laktoseintolerante og de med IBS (lav fodmap).

Som en siste julehilsen har jeg samlet noen enkle, gode måltider og annet snadder du kan lage både nå og i romjula - hvis du skulle få plass og tid innimellom alt det andre ;)

Frokosten er kanskje ikke så tradisjonspreget som flere andre måltider i jula, så her kan det være litt enklere å teste ut noe nytt, for eksempel noen gode, sunne vafler, ei deilig frokostblandingarme riddere eller scones. Er du ute etter julesmak så gjør litt nellik, kanel og kardemomme underverker. Veldig godt i scones er det i hvert fall! 

Hvis det blir litt mye risgrøt i desember kan byggrynsgrøt være et fint alternativ. Og akkurat som med risgrøten kan man lage dessert av restene, byggrynskrem med rød saus. Den røde bringebærsausen er også nydelig til is og andre desserter.

Av søtt, sunnere snadder er kakemenn, kokosboller og karamellisert nøtteblanding gode forslag. Eller du kan velge å gå for noe godt og usunt, slik som Rocky Road Fudge.

Til slutt et ønske om ei riktig god jul og et godt nytt år :)